Melkerijen te Schepdaal
Bron: https://www.dreepput.be/verhalen/melkerij/index.php
Titel:Oude foto's melkerijen te Schepdaal
Auteur:Fil Straetmans - Fons Van Droogenbroeck
Het valt niet meer te achterhalen wanneer en hoe onze verre voorouders het gepresteerd hebben om uit de in het wild levende runderrassen, bruikbare exemplaren te selecteren en te kweken tot gedomesticeerde koeien die al eeuwen gebruikt worden als leveranciers van melk en vlees.
Uit de verschillende koeienrassen die in onze gewesten gekweekt werden, hadden onze boeren een deskundige selectie doorgevoerd, vooral met
het oog op de melkproductie.
Een gezonde en goed gevoede koe levert lange tijd een flinke hoeveelheid melk, rekening gehouden met drie melkbeurten per dag.
Van langsom meer nam het overschot aan melk toe. Er werd een oplossing gevonden in het oprichten van een vereniging die de melkoverschotten economisch
rendabel verwerkte. Het gebouw waar alle aangevoerde melk verzameld en verwerkt werd, noemde men de "Melkerij".
De meeste dorpen hadden een eigen melkerij, met een verkozen bestuur, werklieden die de machines of werktuigen bedienden en een voerman die de melk ophaalde. De werklieden in een melkerij stonden in voor het deskundig verwerken van de ingezamelde melk. Hun eindproducten waren: volle melk, afgeroomde melk, room, boter en botermelk. Er onstond een nevenberoep van "melkventer" of "melkboer".
De eerste melkerij te Schepdaal was gevestigd nabij het kruispunt van de Ninoofsesteenweg en de Kouterstraat, in de volksmond "het vossegat" geheten. Eigenaar van deze melkerij was Jozef Toulet. Voor franstaligen klinkt het als "Tout lait", in vertaling "alles melk". Voorwaar een voorbestemde naam voor een eigenaar van een melkerij. Hoe lang deze eerste melkerij bestaan heeft, werd nog niet vastgesteld.
De tweede melkerij te Schepdaal lag eveneens aan de Ninoofsesteenweg, ter hoogte van het huidige atelier en de winkel van het chocolademerk "Valentino". De melkerij werd uitgebaat door de heer André Schoukens.
Herberg en melkerij André Schoukens
Huwelijksfoto voor de herberg en melkerij van André Schoukens aan de Ninoofsesteenweg.
De processie ter gelegenheid van Schepdaalkermis, in de jaren 1950, trekt langs de Ninoofsesteenweg voorbij de gewezen melkerij Schoukens.
De derde melkerij: Ook de tweede melkerij werd op haar beurt vervangen door een, voor die tijd hypermoderne en imposante melkerij. Men noemde het een "stoommelkerij", omdat de energie geleverd werd door een machtige stoommachine.Deze coöperatieve melkerij kreeg de naam van de patroonheilige van de parochie, "Sint-Rumoldus".
Opnieuw paalde deze melkerij aan de Ninoofsesteenweg. Ditmaal ter hoogte van de Zeypvallei.
Het gebouw was volledig onderkelderd en de gelijkvloerse verdieping was voorzien van een laadkaai, om het laden en lossen te vergemakkelijken.
Bovendien paalde aan de melkerij ook nog een maalderij, eveneens aangedreven door de stoommachine.
Zicht op de oude melkerij Sint-Rumoldus
Stoomzuivelfabriek- en maalderij Sint-Rumoldus aan de Ninoofsesteenweg te Schepdaal.
Op de foto: Dominiek Amerijckx, maalder in de melkerij zijn echtgenote Melanie Stuckens en docher Margaretha.
De verantwoordelijke voor de melkerij Jan Pappaert.
Vóór Dominiek Amerijckx werd de maalderij beheerd door François Van Scheurbeek.
Bestuur melkerij Sint-Rumoldus
Groepsfoto op het podium van 't Gildenhuis.
Zittend : |
|
Rechtstaand : |
|
Lidmaatboekje
Verpakking melkerijboter
Verpakking 250 gr inlandse melkerijboter, met afbeelding van de melkerij.
Afbeeldingen melkerij Sint-Rumoldus
Op de foto: Dominiek Amerijckx, en Jan Pappaert.
Zicht op het achter gelegen woonhuis.